IT-Based Educational System SIVECO România Ministry of Education and Research
Sections
Home Home
About SEI About SEI
News and Events News and Events
- News
- Events
- Media Coverage
- Press Releases
- Newsletter
Activities Activities
Projects Projects
Technical Support Technical Support
Discussion Forum Discussion Forum
Resources Resources
Links Links

Search

advanced »

Free download
Internet Explorer 9

Press coverage
Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania 14 March 2018, 16:30
Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania
Elevi de la Colegiul Economic, la etapa națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici“ 14 March 2018, 16:28
Elevi de la Colegiul Economic, la etapa națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici“
Vrancea: 2.600 de locuri în clasa pregătitoare, în învățământul de stat. Află unde vor fi cele mai multe clase 14 March 2018, 16:26
Vrancea: 2.600 de locuri în clasa pregătitoare, în învățământul de stat. Află unde vor fi cele mai multe clase
Mai mulți elevi vrânceni de clasele V-XII s-au calificat la Olimpiada națională de matematică 14 March 2018, 16:25
Mai mulți elevi vrânceni de clasele V-XII s-au calificat la Olimpiada națională de matematică
Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200 și crește la 250 de lei plafonul de acordare a banilor 14 March 2018, 16:22
Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200 și crește la 250 de lei plafonul de acordare a banilor
Taxe de şcolarizare de la 2.500 la 3.700 de lei/an, la Universitatea „Ştefan cel Mare” 14 March 2018, 16:21
Taxe de şcolarizare de la 2.500 la 3.700 de lei/an, la Universitatea „Ştefan cel Mare”
Un lot de opt elevi va reprezenta Suceava la Olimpiada de limbă engleză 13 March 2018, 17:22
Un lot de opt elevi va reprezenta Suceava la Olimpiada de limbă engleză
Trei elevi ai Colegiului „Petru Rareș” s-au calificat la Olimpiada națională de spaniolă 13 March 2018, 17:20
Trei elevi ai Colegiului „Petru Rareș” s-au calificat la Olimpiada națională de spaniolă
Opt elevi suceveni, la faza națională a Olimpiadei de limbă franceză 13 March 2018, 17:19
Opt elevi suceveni, la faza națională a Olimpiadei de limbă franceză
O școală gimnazială din Câmpina înființează clasă de intensiv engleză/franceză, după modelul colegiilor din județ 12 March 2018, 17:29
O școală gimnazială din Câmpina înființează clasă de intensiv engleză/franceză, după modelul colegiilor din județ

more press coverage articles »

Authentication
:
:

If you need an account, Register here.
 
News
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și important proiect de profil: „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED)
Posted by: Simona Constantinescu on 14 November 2017, 17:27

Romanian version only

Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, și ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, au semnat marți, 14 noiembrie, la Palatul Parlamentului, contractul de finanțare privind derularea proiectului strategic „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED). Proiectul, al cărui obiectiv este abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, se va derula în perioada 2017-2021 și are un buget de aproximativ 42 milioane de euro.

„Este un proiect ambițios și absolut necesar pentru sistemul de învățământ din România, întrucât a fost aprobat un nou curriculum atât pentru învățământul primar, cât și pentru cel gimnazial, acesta din urmă fiind în curs de implementare. Proiectul atinge toate elementele necesare formării pentru un act de predare de calitate din perspectiva profesorului”, a declarat ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop.

Veștile bune pentru finanțarea sectorului de educație urmează și în luna decembrie, când Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene va lansa finanțări de peste 370 milioane de euro, cu accent pe burse doctorale, A doua șansă pentru tineri și acordarea de subvenții pentru studenții din categoriile dezavantajate”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene.

Proiectul lansat de Ministerul Educației este o picătură în oceanul de nevoi pe care le generează sistemul de educație. Sper ca în continuarea acestui demers să existe abordări și dezbateri care să se concentreze pe conținuturile din curriculumul național, întrucât acesta trebuie adaptat la specificul, profilul și așteptările elevilor de astăzi”, a punctat Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României.

Întoarcerea spre studiu și formare este o condiție esențială în activitatea cadrelor didactice. CRED este un proiect provocator care pornește sub auspicii favorabile. Am încredere că va fi dus la bun sfârșit și că rezultatele vor aduce plusvaloare”, a conchis Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților.

Pentru a asigura acoperire națională, CRED beneficiază de un parteneriat activ la nivel local: 3 inspectorate școlare județene (Bihor, Iași și București) și 8 Case ale Corpului Didactic (Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman și Timiș). 

Pentru desfășurarea activităților de formare vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate județele și în Capitală. Numărul total de ore de formare la nivel național este de 330.000, implicând aportul a 900 de formatori. Toți cei 55.000 de participanți la cursurile de formare vor primi o subvenție în cuantum de 600 de lei. Suplimentar, pentru cadrele didactice generatoare de bune practici vor fi acordate 150 de premii. De asemenea, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă on-line de e-learning.

În primele luni ale proiectului va fi facilitată în rândul decidenților și partenerilor educaționali abordarea curriculară unitară și coerentă, centrată pe competențe, cu scopul de a asigura oportunități egale pentru elevii aparținând grupurilor dezavantajate, inclusiv pentru cei reintegrați în programe de tip „A doua șansă”. Totodată, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative si motivationale, pentru cel puțin 2.500 de elevi.

De asemenea, proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” reprezintă o intervenție sistemică destinată prevenirii fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin măsuri care să susțină aplicarea inovativă și sustenabilă a noului curriculum național și creșterea accesului la experiențe de învățare de calitate ale elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Conferința de lansare, organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Institutul de Științe ale Educației, a reunit peste 500 de participanți: cadre didactice, reprezentanți ai partenerilor de dialog social (sindicate, asociații ale elevilor, părinților etc.), șefi ai inspectoratelor școlare județene și directori ai caselor corpului didactic (CCD), precum și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României.

Detalii:

http://edu.ro/55000-de-profesori-vor-fi-abilita%C8%9Bi-curricular-%C3%AEn-urm%C4%83torii-patru-ani-%C3%AEn-cel-mai-mare-%C8%99i-important Note: Comments are owned by the poster. We are not responsible for their content.

AP Anganwadi Recruitment 2017-2018 Supervisor, Worker, Helper & Teacher Vacancy Notification
[posted by Hindstudy on 21 November 2017, 13:51]
AP Anganwadi Recruitment 2017 have many no. of posts in various zone like Teacher, Helper, Worker, Consultants, Counselors, Project Manager, Secretary, Members, Executive Director, etc.AP Anganwadi Recruitment
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 28 January 2018, 19:33]
Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts.
www.friv5online.com
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 29 January 2018, 15:10]
This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again.
www.kizi2games.net
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 30 January 2018, 13:33]
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
taktikjudi
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 31 January 2018, 11:09]
Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work.
google snack pack
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 4 February 2018, 15:12]
This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again.
Mesavirre Bacolod
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 10 February 2018, 16:05]
I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks
Friv games
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 13 February 2018, 07:42]
Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!
office supplies
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 13 February 2018, 07:42]
Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!
office supplies
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 13 February 2018, 10:11]
Good article, but it would be better if in future you can share moI am very happy to discover your post as it will become on top in my collection of favorite blogs to visit.
property management franchise
re about this subject. Keep posting.
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 14 February 2018, 15:36]
Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information..
instant likes
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 15 February 2018, 13:27]
Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information..
small business website
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 17 February 2018, 13:12]
Someone Sometimes with visits your blog regularly and recommended it in my experience to read as well. The way of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that insight you provide the readers!
life insurance
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 18 February 2018, 10:29]
I have read your article, it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it..
app builder
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 19 February 2018, 08:21]
I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.
one manchester place
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 22 February 2018, 06:46]
Great post, you have pointed out some excellent points, I as well believe this is a very superb website.
Fahrschule Stuttgart
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by Friv games for kids on 27 February 2018, 11:18]
I get good feelings everytime I read your posts. They contain information which I want to to know. Thanks to your sharing, I can enrich my knowledge. Thank you so much. I usually wait for your pieces of writing.
http://www.kizi-games.net
http://www.friv10games.club
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 5 March 2018, 10:26]
I found your this post while searching for information about blog-related research ... It's a good post .. keep posting and updating information.
menu rating
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 5 March 2018, 23:42]
Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot.
http://iogames.center/supersnake-io/
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 6 March 2018, 09:56]
I read your blog frequently and I just thought I’d say keep up the amazing work!
NY Design Week Favorites
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 6 March 2018, 21:22]
Thanks for sharing the info, keep up the good work going.... I really enjoyed exploring your site. good resource...
www.y8games.center
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 7 March 2018, 09:16]
This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself..
atl transportation
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 7 March 2018, 11:17]
Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject!
Mactan Newtown condos for sale
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 8 March 2018, 10:06]
It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing.
electric foil shaver
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 8 March 2018, 12:38]
useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!..
acupuncture ehr
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by asxenlupin on 9 March 2018, 10:26]
Awesome game but ever sense the last update i installed it keeps saying that I need to update it again and it takes me to the Play store and there's no option to update the flow free 2 online game... So it's literally a never ending cycle... I tried deleting and reinstalling but that didn't work... Can someone help. By the way, check out more related game at abcya.games and y8games.games

55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 10 March 2018, 09:36]
Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Penryn
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 11 March 2018, 08:04]
Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work.
huggies
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 12 March 2018, 10:05]
It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commentators here!
top tech trends 2018
useful post
[posted by greatgatsbyyy on 13 March 2018, 05:09]
I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day! bonk.io unblocked
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 14 March 2018, 15:32]
Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information..
best home blood pressure monitor
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by Friv3 on 15 March 2018, 19:05]
Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing
Do you like play online game? Visit my site at:
http://abcya3.net/
http://friv4school2017.net/
55.000 de profesori vor fi abilitați curricular în următorii patru ani, în cel mai mare și impo
[posted by johnb6174 on 17 March 2018, 11:30]
Your article has piqued a lot of positive interest. I can see why since you have done such a good job of making it interesting.
electric razor

Click here to post comments.
Latest News
Luni, 5 martie, începe simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a/EN VIII (anul școlar 2017-2018) 2 March 2018, 16:50
Luni, 5 martie, începe simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a/EN VIII (anul școlar 2017-2018)
Informare privind unitățile de învățământ în care cursurile vor fi suspendate în perioada 28 februarie - 2 martie 27 February 2018, 17:58
Informare privind unitățile de învățământ în care cursurile vor fi suspendate în perioada 28 februarie - 2 martie
Competiția Națională Business Plan 2018 (ediția a X-a) 23 February 2018, 17:37
Competiția Națională Business Plan 2018 (ediția a X-a)

more news »

Press releases
Ministrul Educației Naționale, domnul Valentin Popa, s-a întâlnit marți, 13 martie, cu Excelența Sa domnul Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Turciei în România 13 March 2018, 16:09
Ministrul Educației Naționale, domnul Valentin Popa, s-a întâlnit marți, 13 martie, cu Excelența Sa domnul Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Turciei în România
31.601 cereri depuse în primele două zile din calendarul de înscriere în învățământul primar (prima etapă) 12 March 2018, 17:15
31.601 cereri depuse în primele două zile din calendarul de înscriere în învățământul primar (prima etapă)
Noi unități de învățământ finalizate în cadrul mai multor proiecte derulate de Ministerul Educației Naționale 12 March 2018, 17:13
Noi unități de învățământ finalizate în cadrul mai multor proiecte derulate de Ministerul Educației Naționale
România participă la administrarea studiului internațional OECD-TALIS 2018 7 March 2018, 16:30
România participă la administrarea studiului internațional OECD-TALIS 2018
Precizările Ministerului Educației Naționale referitoare la simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) 5 March 2018, 17:39
Precizările Ministerului Educației Naționale referitoare la simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII)
Luni, 5 martie, începe simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a/EN VIII (anul școlar 2017-2018) 2 March 2018, 16:49
Luni, 5 martie, începe simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a/EN VIII (anul școlar 2017-2018)

more press releases »